A parkok élvezetét a zöldellő fák és bokrok, a virágzó növények és a rendezett környezet adja. Senki sem töltené szívesen az idejét egy száraz, beteg növényekkel teli helyen, ahol már nyoma sincs az életnek. A kellemes légkörű zöld területhez rendszeres növénygondozás szükséges, melynek során alapos vizsgálat alá vetik a növények aktuális állapotát, megismerve azok szükségleteit, majd ezeket szakszerűen el is látják. Az alábbiakban bemutatjuk:

A növénygondozás kihívásai a városi környezetben

A zsúfolt városi környezet számos kihívást jelent a parképítés és fenntartás területén egyaránt. A zöldterületek kialakítása során hosszú távon is működő megoldásokat kell találni, amelyek élhető környezetet hoznak létre, ugyanakkor pozitív hatással vannak a mikroklímára is. A városokban telepített fák hosszú távú egészségére, az időjáráson kívül, a városi élettel kapcsolatos szennyeződések, az autókból származó gázok, az épületek általi magas árnyékoltság, a különféle közművezetékek átfutása is hatással van. Nem ritka, hogy csak hónapokkal vagy akár évekkel később mutatkoznak meg az első jelek a fákon, hogy valami nincs rendben. Fontos, hogy már ezekre a jelzésekre megtörténjen a reakció, rendszeres fagondozással ugyanis nagyobb eséllyel menthető meg az adott növény.

Növénygondozás során az egészséges növényeket is szükséges metszeni és fákat gallyazni

Az egészséges növényeket is szükséges metszeni, fákat gallyazni

Milyen módon lehet a növény állapotát felmérni?

A növény károsodását okozhatja biotikus (vagyis élő) és abiotikus (vagyis élettelen) tényező. Előbbire példa valamilyen organizmus, mint a gombák vagy a baktériumok általi fertőzés, míg utóbbiak közé sorolható a vízhiány, az napégés, a helyhiány, vagy más külső sérülés (pl. építkezéseken bekövetkezett rongálódás). A károsodások a legkönnyebben akkor vehetők észre, amikor már szemmel is jól láthatóak. Ilyen sérülés lehet a száradás, törés, a virágzás hiánya, az egyenlőtlen növekedés, a korhadás és még sok más.

Léteznek azonban professzionálisabb módszerek is a növényzet, azon belül a fák egészségének feltérképezésére, ezek közül egy a tomográffal végzett műszeres vizsgálat. Ebben az esetben egy speciális mérőműszerrel nézzük meg, hogy az adott növény mennyire egészséges. Ez azért is fontos, mert így kiszűrhetőek azok a fák, amelyek nagyobb eséllyel dőlhetnek ki a közeljövőben, ezzel veszélyhelyzetet teremtve.

A megfelelő növénygondozás eredménye, hogy egy fa hosszú ideig elél akár városban is

Egy jól gondozott fa hosszú ideig él városban is

Rendszeres növénygondozás a Parkfenntartó szolgáltatásai között

Ahhoz, hogy a park télen-nyáron igényes és szép legyen, elengedhetetlen a növények rendszeres gondozása. Ebbe beletartozik az alapos vizsgálat, a föld állapotának ellenőrzésére is kiterjedően, a metszés, a gallyazás és szükség esetén a kártevőktől való védelem vagy mentesítés. Az időszakos növénygondozás akkor is ajánlott, ha a növényállomány láthatóan rendben van, hiszen megelőzés céljából is érdemes óvintézkedéseket elvégezni. Nem utolsó sorban pedig a rendszeresen ápolt parkok hívogatóbbak az elhanyagolt társaikkal szemben.

Költségeket tekintve az ismétlődő növénygondozás első ránézésre drágábbnak tűnhet, azonban, ha megvizsgáljuk, hogy elhalás esetén a régi növény eltávolítása, az új beszerzése és beültetése mennyi ráfordítással járhat, máris költséghatékonyabb megoldás. A Parkfenntartó munkatársai magas szaktudással rendelkeznek a gondozás területén is, így tökéletes kezekben lesz a növények gondozása.