Az Újlipótvárosban található, Thurzó – Visegrádi – Ipoly – Hegedűs Gyula utcák által körülölelt területen, mely a városrész egyik utolsó beépítetlen telke, 2022 novemberében kezdődtek el a munkálatok. Az előkészítés és igényfelmérés nyomán a területen egy nyugodt zöldterület kerül kialakításra, amely a Thurzó park nevet kapta.

Cikksorozatunk első részében megosztottuk a készülő park terveit, valamint a kialakítás során figyelembe vett kulcsfontosságú kritériumokat, melyekre támaszkodva mindenki számára pihentető parkot alakíthatunk ki.

Thurzó park területe a bontási munkálatok előtt

Thurzó park területe a bontási munkálatok előtt

Hatékony bontás és tereprendezés alapozza meg a parkot

A parképítés a bontási folyamatokkal kezdődött, ezek 2022 novemberétől 2023 január végéig tartottak. A munka ezen része magába foglalta

  • a gyomfák kivágását,
  • a megmaradó fák kalodázását, valamint
  • a kerítés és további tereptárgyak bontását.

Ezen túl a teljes területen jelentős, 30 cm vastagságú terepszint bontást végeztünk, hiszen itt korábban parkoló üzemelt. Nem kockáztathatjuk, hogy a parkoló autókból esetleg kicsöpögött veszélyes anyag, például motorolaj akadályozza a telepítésre kerülő növények fejlődését.

Terepszint bontás a Thurzó park teljes területén

Terepszint bontás a Thurzó park teljes területén

Földméréssel indult a parképítés

A tereprendezési munkálatokat a nyomvonalak és fahelyek kitűzése követte, melyet geodéták végeztek. Az új fák tervezett helyén talajcserét végeztünk, mert a megfelelő ültetőközeg kialakítása rendkívül fontos a fiatal fák beültetése során. Az ültetések mindig sokként érik a növényeket, fontos tehát biztosítani a legmegfelelőbb körülményeket az első időszakban. Az érkező növények számára előkészített helyeket karóval jelöltük.

A kijelölés után a külső határoló kerítés betonalapjának építése, illetve a szegélyezési munkák következett. Szintén januárban történt a sziklák, valamint a 1041 m3 termőföld helyszínre szállítása. Az anyagok beérkezésével párhuzamosan a vizes rendszerek telepítését is megkezdték szakembereink.

Tereprendezési munkálatok a Thurzó parkban

Tereprendezési munkálatok a Thurzó parkban

Haladó szellemiség jellemzi a Thurzó park terveit

A zöldterület megtervezése előtt az önkormányzat lakossági igényfelmérést végzett, hogy a fennmaradó telek valóban a környéken élők érdekeit szolgálja. Az ötletek között természetesen játszótér, illetve futókör kialakítása is felmerült, ezeket azonban a lakosság többsége végül elvetette. A terület pihentető, feltöltődést nyújtó városi oázisként szolgálja majd a környék lakóit.

A pihenést szolgáló zöldterület tervezésekor a fenntarthatóság és a természetes felületképzés voltak az irányadó szempontok, annak érdekében, hogy a park jelentős pozitív hatást gyakoroljon a terület mikroklímájára.

A Thurzó park számokban

A fenntarthatóság jegyében őshonos, illetve a hazánk klímájához jól adaptálódott, természetszerű növényeket telepítünk. A park területén 1830 m2 gyepszőnyeg, valamint 82 m3 fenyőkéreg mulcs kerül leterítésre.

A biodiverz környezet megteremtéséhez

  • 77db nagyméretű fát,
  • 365 db nagyobb és 2957 db kisebb méretű cserjét, illetve
  • 8215 db évelőt, díszfüvet és talajtakaró növényeket

ültetünk, melyek megfelelő gondozásához többek között öntözőrendszert is kialakítunk.

Nyomvonalak és fahelyek kitűzése a Thurzó parkban

Nyomvonalak és fahelyek kitűzése a Thurzó parkban

 

A park nyújtotta élmények további színesítése érdekében a burkolati elemeket is változatosan állítottuk össze, így a

  • 375 m2 térkő,
  • 360 m2 terraway és
  • 365 m2 szórt burkolat mellett

fakorong tipegők, vörösfenyő fapalló, valamint mészkőlap burkolatok is lehelyezésre kerülnek.

Annak érdekében, hogy a parkba látogatók kényelmesen érezhessék magukat, és hosszabb időre is kikapcsolódjanak az oázisban, 23 db különféle ülőalkalmatosságot helyezünk el a területen. Ezen felül 50 fm látszóbeton ülőfelület kerül kialakításra, valamint napozó- és nyugágyak, egy óriáshinta, illetve egy csocsóasztal is a parkba látogatók élményét fogja szolgálni.

Fontos számunkra, hogy az általunk kivitelezett parkok és zöldterületek az esztétikum mellett biztonságosak is legyenek. Ennek érdekében 202 fm egyedi gyártású lamellás acélkerítés határolja a park területét, valamint 18 db kandeláber is kihelyezésre kerül.

Folytatódik a parképítés a Thurzó parkban

A Thurzó park építését a jogszabályoknak megfelelően 2023. május 15-ig be kell fejezni. A sikeres teljesítés érdekében szakembereink mindent megtesznek a parképítés zökkenőmentes előrehaladása érdekében.

Meghatározó projektként tekintünk a Thurzó park építésére, ezért szeretnénk részletes betekintést engedni az építkezés menetébe. Cikksorozatunk előző részében a park kivitelezési terveit mutattuk be, és a további munkafázisokról is beszámolunk majd.

Kapcsolódó szolgáltatások