Az eredeti tervnek megfelelően 2021 őszén befejeződött a Vizafogó Park kivitelezése, melyet fővállalkozóként a Parkfenntartó Kft. a DeerGarden Kft. közreműködésével végzett a XIII. kerületi önkormányzat megbízásából.A 9300 m2-es területen végzett 550 millió forintos beruházás kivitelezéséről cikksorozat formájában számoltunk be, melynek korábbi részeiben a parképítés kezdeti fázisáról, a tereprendezési szakaszról, valamint a vizes rendszerek kiépítéséről és a burkolási feladatok ellátásáról írtunk.

Jelenlegi cikkünkben a Vizafogó park 2021 októberében és novemberében végzett befejező parképítési munkálatairól számolunk be.

Kizöldült a Vizafogó park

Szeptemberben a vizes rendszereket és burkolatokat kiépítését végeztük, amelyek befejeztével kialakítottuk a végleges terepszinteket és a növényeknek helyet adó termőföldet is leterítettük.

A Parkfenntartó Kft. munkatársai talajgondozás és növényültetés közben

A Parkfenntartó Kft. munkatársai talajgondozás és növényültetés közben

 

A talaj előkészítése után elfoglalta helyét 63 fa, melyek között platán-, hárs- és juhar fákkal is találkozhatnak majd a parkba látogatók. Ebben az időszakban megtörtént 23.000 növény, köztük 9500 évelő, cserje és pázsit telepítése is.

A tóparti vendéglátóhely növényekkel szegélyezve

A tóparti vendéglátóhely növényekkel szegélyezve

 

A növényágyások kialakítását követően az ősszel lehullott lombokat összegyűjtöttük és zöldhulladékként elszállítottuk a területről.

Munkatársaink dekorációs céllal fenyőkéreg mulccsal terítették be a talajt, amely hozzájárul a növények és fák védelméhez és a gyomok kikelésének megelőzéséhez. A mulcs továbbá csökkenti a locsolás során a talajba kerülő öntözővíz elpárolgását, így az jobban tud hasznosulni.

A növényeket védelmező fenyőkéreg talajtakaró

A növényeket védelmező fenyőkéreg talajtakaró

Parki elemek és bútorok

A befejező munkálatok során kihelyezésre kerültek a klasszikus parki elemek, mint a

  • padok,
  • hulladékgyűjtők
  • és a LED-es kandeláberek.

A szeptemberi burkolási munkálatok befejezéseként munkatársaink véglegesítették a kiskockaköves járó felületeket és leterítették a játszótér, valamint a fitnesz park gumiburkolatát, ahova a fitnesz és játszóeszközök is bekerültek.

Vizes rendszerek beüzemelése és téliesítése

A parkban kialakított mesterséges tómedert feltöltöttük vízzel, ezzel egyidőben elkezdődött a vízgépészet üzemeltetése, a tó tisztántartásáért felelős vízkeringető és szűrőberendezések tesztelése.

A vízzel feltöltött tómeder

A vízzel feltöltött tómeder

 

A park növényzetének vízellátásáért felelős környezetbarát fúrt talajvízkutas öntözőrendszer és az ivókutak próbaüzemét sikeresen elvégeztük. A tesztüzem után munkatársaink téliesítették a vizes rendszereket, hogy a fagy ne okozzon kárt a hideg hónapokban.

Utolsó simítások a műszaki átadás-átvétel folyamat előtt

A parképítés befejezését követően alaposan ellenőriztük a területet, annak érdekében, hogy az átadásra minden megfeleljen az elvárásoknak. A bejárás során felmerült javítási feladatokat, apró igazításokat sikeresen elvégeztük.

A Vizafogó-projekt kivitelezési fázisa ezennel véget ért

November 25.-én a parképítést befejezettnek jelentettük az önkormányzat felé és ezzel kezdetét vette a műszaki átadás-átvétel folyamata. 

Az elkészült Vizafogó park tópartja a naplementében

Az elkészült Vizafogó park tópartja a naplementében

A Vizafogó parkot a Klímabarát Díjas helyi önkormányzat elvárásainak megfelelően egy fenntartható, modern és komplex szabadidőparknak építettük meg, ezért a műszaki ellenőrzési folyamat és az engedélyeztetés összetettebb és hosszabb időt vesz igénybe, mint a hétköznapi parkok esetében.

Az Önkormányzat döntése alapján a Vizafogó park várhatóan 2022 első negyedévében nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Kapcsolódó szolgáltatások