A Thurzó park építését bemutató cikksorozatunk korábbi részeiben átfogóan beszámoltunk Újlipótváros egyik utolsó beépítetlen telkére tervezett park építésének folyamatáról. A parképítési projektet 2022 őszén kezdtük meg, a kész park átadását pedig 2023 májusára ütemeztük. Büszkék vagyunk rá, hogy sikerült magunkat tartani a projekt elején meghatározott tervhez és az építés időben befejeződik, így májusban átadásra kerülhet a Thurzó park. Már az utolsó munkafolyamatokat végezzük az átadás előtt.

Szegélyezés, térkő és lapkőburkolás a Thurzó parkban

Szegélyezés, térkő és lapkőburkolás a Thurzó parkban

Épül a park infrastruktúrája: öntözőrendszert telepítünk, burkolatokat építünk a tartós működésért

A Thurzó park építése során kiemelten fontos szempont a természetes környezet és a növényzet megőrzése és védelme. Ugyanakkor a park működéséhez elengedhetetlen a megfelelő műszaki tartalom biztosítása, amely magába foglalja többek között

  • az öntözőrendszert,
  • park bútorokat,
  • elektromos hálózatot,
  • vizes blokkokat,
  • kerítést és
  • kiszolgáló épületeket.

Az építkezést a maradék földmunkával, alépítményezéssel, szegélyezéssel, térkő és lapkőburkolással folytatjuk, valamint az öntözőrendszer telepítése és cserje ültetések befejezése is a tervek szerint halad.

Emellett megépült a kerítés, valamint a kapuk, illetve a park bútorokat (padok, kukák, pergolák, ivókút) is kihelyeztük. Továbbá a lépcsők és a fahíd is elkészült.

A projekt keretein belül történik az épület alapozás, a szükséges közmű szakaszok lefektetése, valamint szórt és térkő burkolatok is megépülnek. Áprilisban megérkezett a konténer épület és a játszóeszközök kihelyezése is megtörtént, majd az addig elmaradt burkolati részeket, csatlakozásokat véglegesítettük. Terraway burkolat építése és fugázások is végleges formát öltenek. A park területén már működik az öntözőrendszer, a közvilágítás, az elektromos berendezések illetve a csobogók és a párásító sziklák is.

Bedaruzásra kerülnek a párásító sziklák

Bedaruzásra kerülnek a párásító sziklák

Füvesítés, gyepszőnyeg telepítés, évelők és díszfüvek a növénykiültetés utolsó lépése

A fák és cserjék jelentős része már korábban kiültetésre került, azonban a munka előrehaladtával az eddig el nem ültetett növények is végső helyükre kerültek. Az egyes területekre csak akkor lehetett biztonságosan ültetni, amikor munkagépek és munkások már nem használják, így biztosítva, a növények számára megfelelő körülményeket gyökerezni és növekedni.

A növényültetés záró lépései a park végleges arculatát adják meg, beleértve az évelők és díszfüvek, és további növényzet telepítését, az öntözőrendszer véglegesítését és a fenyőkéreg terítését is. A füvesítést gyepszőnyeggel történik, ami tovább növeli a park zöldövezeti jellegét. A Thurzó park elkészültével a látogatók kellemes zöld környezetben pihenhetnek majd, élvezve a természet nyugalmát és szépségét.

A park területén kiépítésre kerül az öntözőrendszer, a közvilágítás, valamint az elektromos berendezések is

A park területén kiépítésre kerül az öntözőrendszer, a közvilágítás, valamint az elektromos berendezések is

A parképítési munka tesztüzemmel zárul

Az építés részeként a Thurzó parkban kiültetett növények gondozása és fenntartása is kiemelt figyelmet kapott. Amíg az öntözőrendszer nem üzemelt, a locsolást kézzel végeztük.

Az utolsó hetekben a park berendezései tesztüzemen esnek át, hogy minden megfelelően működjön az átadást követően.

Az esetlegesen szükséges javításokra és finomhangolásra is van még időnk, így a lehető legjobb állapotban adhatjuk át a parkot. Május elején finomítások, beállítások, tesztüzemek és hibajavítások zajlanak, készülünk az átadásra.

A kész parkot később részletesen bemutatjuk, hogy mindenki megismerhesse annak szépségeit és lehetőségeit. A Thurzó park elkészültével egy újabb zöldterület áll majd a látogatók rendelkezésére, és a városi levegőre, a környék klímájára gyakorolt pozitív hatását azok is élvezhetik, akik nem tudnak időt tölteni a parkban.

Teljes körű parképítés a Parkfenntartó szolgáltatása

Vállalatunk szaktudása és tapasztalatai több évtizedes múltra tekintenek vissza, ami a korábbi parképítési referenciáinkban is tükröződik. Az elmúlt években számos jelentős projekt megvalósításában vettünk részt, és ezek fenntartását is nagy gyakorlattal, professzionális módszertannal végezzük.

Kertet, parkot vagy más zöldterületet a hosszú távú örömteli használat reményével megépíteni szaktudást és tapasztalatot igényel. Amennyiben profi kivitelezőt és gondos fenntartót keres zöldterületéhez, forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolódó szolgáltatások