Újlipótváros egyik legutolsó beépítetlen telke a Thurzó – Visegrádi – Ipoly – Hegedűs Gyula utcák által határolt közel 5000 m²-es terület. Az önkormányzat 2020-ban zöldterületi közkert övezetbe sorolta az ingatlant, és döntött a megvásárlásáról. Mikor ez meghiúsult, kisajátítási eljárást indított, mely 2022 tavaszán zárult, így a jogszabályoknak megfelelően 2023 május 15-ig meg kell valósítani a parképítést.

A kisajátítást követően online lakossági igényfelmérés következett a terület felhasználását és kialakítását illetően, majd az igények alapján készült terveket is véleményezte a környék lakossága. A folyamat végén megszületett a Thurzó park terve, mely a Parkfenntartó szakértelmével valósul meg.

Tiszta lappal, lakossági egyetértés mellett indul a parképítés

A közkertekre vonatkozó, hatályos jogszabály kimondja, hogy a megengedett legkisebb zöldfelületi arány 60% és legalább 1 db közepes-, vagy nagy lombkoronájú fa ültetése szükséges 100 négyzetméterenként. Ez természetesen csak a keretet határozza meg, a parkot ezen belül sokféleképp lehet vonzónak, élhetőnek és fenntarthatónak tervezni.

A telek képe a munkálatok megkezdése előtt

A telek képe a munkálatok megkezdése előtt

A terület hátrányai és előnyei

Az átvett telek parkoló volt, így a talaj legfelső rétege zúzalékos burkolat, az alapsíkon zöldfelület nincs. A növényzet nagyrészt invazív cserjékből és fákból áll, a mikroklíma pedig kedvezőtlen.

A közműhálózatok viszont nem érintik a Thurzó parkot, így lehetséges nagy térigényű fafajok telepítése. A Hegedűs Gyula utca felől található Leyland-ciprus fasor nagyrészt egészséges, érdemes megtartani és belekomponálni az új tervbe.

A legfontosabb lakossági igények

A felmérések alapján kiderült, hogy a környéken lakók leginkább egy nyugodt zöldfelületre vágynak, nagy fákkal a kellemesebb városi környezet megteremtése érdekében. Elvetették többek között a futókör és a játszótér ötletét is, az illemhely fontosságát viszont kiemelték a szavazáson nagy számban részt vevő lakók.

Elsődleges célnak tehát egy csendes városi oázis kialakítása lett meghatározva.

Kutyafuttató és játszótér helyett városi oázisra szavaztak a környék lakói

Kutyafuttató és játszótér helyett városi oázisra szavaztak a környék lakói

Haladó szellemiség, ökológiai szemlélet jellemzi a Thurzó park terveit

A Thurzó parkkal az önkormányzat célja, a lakossági igényeknek megfelelően, egy ott-tartózkodásra, pihenésre ösztönző szabadtér létrehozása, valamint hogy egyedi identitást kölcsönözzön a környéknek és elhozza a természetet a városba. A teljesen beépített környéken nagy szerep hárul klímavédelmi szempontjából a parkra, így a fenntarthatóság és a természetes felületképzés a vezérelv.

A fenntartható parképítés eszközei

Az észszerű fenntarthatóság a vegyes évelő- és díszfű alkalmazások, őshonos, illetve a hazánk klímájához jól adaptálódott természetszerű növények kiültetésével valósítható meg. Ezen zöldterületek megfelelő vízellátásában segít az ökologikus csapadékelvezetés, mely a burkolt felületekről a zöldre juttatja a vizet. Továbbá öntözőrendszer kiépítése is szükséges, ami első sorban vezetékes vízzel működik, de talajvízkút létesítése is szerepel a hosszú távú tervben. A természetes légkör létrehozása érdekében kevés szilárd burkolat engedélyezett, melynek vízáteresztőnek kell lennie.

A gyalogösvények bejáratot biztosítanak mind a négy utca irányából. A főbejárat szerepét a Thurzó utca felőli pavilon fogja betölteni. A parkban 1 méter szintkülönbséget meghaladó, engedélyköteles terepalakítást nincs tervben, a teljes körülkerítés pedig az éjjeli zárhatóságért felel.

A természetes tér létrehozásához szükséges építészeti elemek

A Barangoló tanösvény mikrodombokkal és integrált natúr ’talált’ eszközökkel készül. Árnyas, csendes pihenősarok függőágyakkal, pergolák változatos bútorozással és növényfuttatással fogják a kellemes nyári napokat biztosítani a Thurzó parkban tartózkodók számára. A központi pihenőterületen ligetes facsoportok, párásító sziklák és nyugágyak kapnak helyet.

A fákkal sűrűn ültettet tartózkodótéren csobogókat, párásító sziklákat, ülőbútorokat helyezünk el. A terepjátékok, mikrodombok tovább színesítik majd a park látványát. Stég-sétány biodiverz évelő kiültetéssel, piknikasztalok és csocsó várja a kikapcsolódni vágyókat. A két nagyobb bejáratnál fogadótér lesz kialakítva 1-1 ivókúttal.

A nyugati oldalon található falszakasz egy rövid részen megmarad és a gyermekek számára rajzfelület készül belőle. Óriás élményhinta, kerékpár támaszok is elhelyezésre kerülnek. Az értékes örökzöld fasor megmarad, és nagyszámú új fa telepítése mellett biodiverz, változatos és izgalmas növény- és zöldfelület készül.

Részletes kiviteli terven a pihentető fás-gyepes park

Részletes kiviteli terven a pihentető fás-gyepes park

Jelentős növénytelepítés Újlipótváros szívében

Az oszlopos örökzöldek és egyéb formanövények alkalmazása helyett ligetes, lazább koronájú, természetközeli hatást keltő facsoportok kerülnek kialakításra. Összesen 77 fa ültetése van tervben:

  • Tervezett sor- és parkfák darabszáma: 42 db
  • Tervezett többtörzsű fák darabszáma: 35 db

A cserjék, évelők és díszfüvek kiválasztásánál fontos volt az ellenállóság és a viszonylagos szárazságtűrés. A jó társulás- és gyomelnyomó képesség, valamit a dekoratív megjelenés okán alacsony, középmagas cserjék és évelők, illetve vegyes évelő- és díszfű ágyások kerülnek kialakításra.

Színes és változatos növényvilág varázsol természetes élményt a Thurzó parkba

Színes és változatos növényvilág varázsol természetes élményt a Thurzó parkba

A parképítési projekt megkezdődött

A díjnyertes Vizafogó park építése nyomán újabb nagy feladatot vállaltunk a XIII. kerület számára. A kisajátítás jogszabályi háttere miatt szoros a határidő, így a munkálatok már megkezdődtek, cserébe a tavasz végén a környék lakossága már élvezheti a park nyújtotta kellemes környezetet. A következő hónapok során rendszeresen beszámolunk Thurzó park építéséről részletesen.

Kapcsolódó szolgáltatások