Újabb presztízs beruházás kivitelezésében kapott szerepet a Parkfenntartó a Vizafogó park építésével. A XIII. kerületi füves terület, melyet az Árpád híd, az Esztergomi út és Párkány utca zárnak közre, korábban teljesen kihasználatlan volt. Az önkormányzat azonban felismerte, hogy a Váci út mögötti rész megannyi lehetőséget rejt magában. A nagyszabású tervek megvalósításával, tereprendezéssel, növények telepítésével és teljeskörű kivitelezéssel fővállalkozóként cégünket bízták meg. Nem túlzás azt állítanunk, hogy cégünk életében ez az év parképítési projektje, ezért a kivitelezés folyamatáról részletesen számolunk be.

A parképítéssel kapcsolatos újdonságokat Dr. Puchner Gábor, a XII. kerület alpolgármestere, Facebook oldalán is követheti.

Parkfenntartó vizafogó munkálatok előtt

A Vizafogó park a munka megkezdését megelőzően

Vizafogó park tervei

A lakossági egyeztetések 2020 tavaszán indultak meg, amikor a helyiek javaslataikat oszthatták meg a tervezőkkel és önkormányzattal. A kivitelezés konkrét tervezése, ahogy arról már korábban hírt adtunk, 2021 tavaszán indult meg. Az elsődleges cél természetesen itt is az volt, hogy a parképítés során minél nagyobb egybefüggő zöldfelület maradjon meg amellett, hogy a park a kívánt rekreációs funkciókat is kielégíti.

A Vizafogó park tervei madártávlatból

A Vizafogó park tervei madártávlatból

 

A látványterveken először szembetűnő mesterséges tó kétségkívül a projekt leghangsúlyosabb eleme, melynek partján egy vendéglátó egységet képzeltek el. Emelett várható még, hogy a park déli részén egy diszkontáruház és parkoló is helyet kap a jövőben. A ligetes parkban futópálya és kültéri fitnesz eszközök állnak majd a lakosság rendelkezésére.

A megálmodott mesterséges tó és stég

A megálmodott mesterséges tó és stég

 

A fenntarthatóság és könnyű kezelhetőség érdekében a parkba a legmodernebb technológiát álmodták meg a tervezők. Automata esőérzékelős öntözőrendszer biztosítja majd a locsolást több fúrt kútból. Az esővíznek pedig a vízáteresztős burkolat nyit utat a talaj felé annak érdekében, hogy az esővíz hasznosuljon. A parki világítás tervezése során sem hagyták figyelmen kívül a környezetbarát szempontokat ugyanis alacsony fogyasztású LED lámpák nyújtsák majd a fényforrást.

parkfenntartó vizafogó park

Vizafogó park látványterve

 

A Parkfenntartó feladatai

A közel 2 hektáros parképítés központi eleme egy kb. 1000 m2-es mesterséges tó kialakítását is magában foglalja egy híddal és stéggel. A pihenni vágyókat egy ligetes park várja majd, ahol 63 fa és közel évelő 20 000 növény kerül telepítésre, míg a sportolás szerelmesei az új futóúton vagy a kültéri fitneszparkban adhatják majd le a fáradt gőzt.

A tervezők egy igazi 21. századi, korszerű parkot álmodtak meg, ahol okospadok várják majd a látogatókat. A projekt során sor kerül továbbá sziklák kihelyezésére, támfalak és gabionfalak építésére, kerítés és kapuk kihelyezésére, 1300 m2-nyi térkőburkolat elhelyezésére, a közvilágítás fejlesztésére, csatornázásra és a vízgépészet kialakítására is.

Kapcsolódó szolgáltatások