A parkok élvezetét a zöldellő fák és bokrok, a virágzó növények és a rendezett környezet adja. Senki sem töltené szívesen az idejét egy száraz, beteg növényekkel teli helyen, ahol már nyoma sincs az életnek. A kellemes légkörű zöld területhez rendszeres növénygondozás szükséges, melynek során alapos vizsgálat alá vetik a növények aktuális állapotát, megismerve azok szükségleteit, majd ezeket szakszerűen el is látják.

Miért fontos a rendszeres növénygondozás?

A növénygondozás kihívásai a városi környezetben

A zsúfolt városi környezet számos kihívást jelent a parképítés és fenntartás területén egyaránt. A zöldterületek kialakítása során hosszú távon is működő megoldásokat kell találni, amelyek élhető környezetet hoznak létre, ugyanakkor pozitív hatással vannak a mikroklímára is. A városokban telepített fák hosszú távú egészségére, az időjáráson kívül, a városi élettel kapcsolatos szennyeződések, az autókból származó gázok, az épületek általi magas árnyékoltság, a különféle közművezetékek átfutása is hatással van. Nem ritka, hogy csak hónapokkal vagy akár évekkel később mutatkoznak meg az első jelek a fákon, hogy valami nincs rendben. Fontos, hogy már ezekre a jelzésekre megtörténjen a reakció, rendszeres fagondozással ugyanis nagyobb eséllyel menthető meg az adott növény.

Az egészséges növényeket is szükséges metszeni, fákat gallyazni

Az egészséges növényeket is szükséges metszeni, fákat gallyazni

Milyen módon lehet a növény állapotát felmérni?

A növény károsodását okozhatja biotikus (vagyis élő) és abiotikus (vagyis élettelen) tényező. Előbbire példa valamilyen organizmus, mint a gombák vagy a baktériumok általi fertőzés, míg utóbbiak közé sorolható a vízhiány, az napégés, a helyhiány, vagy más külső sérülés (pl. építkezéseken bekövetkezett rongálódás). A károsodások a legkönnyebben akkor vehetők észre, amikor már szemmel is jól láthatóak. Ilyen sérülés lehet a száradás, törés, a virágzás hiánya, az egyenlőtlen növekedés, a korhadás és még sok más.

Léteznek azonban professzionálisabb módszerek is a növényzet, azon belül a fák egészségének feltérképezésére, ezek közül egy a tomográffal végzett műszeres vizsgálat. Ebben az esetben egy speciális mérőműszerrel nézzük meg, hogy az adott növény mennyire egészséges. Ez azért is fontos, mert így kiszűrhetőek azok a fák, amelyek nagyobb eséllyel dőlhetnek ki a közeljövőben, ezzel veszélyhelyzetet teremtve.

Egy jól gondozott fa hosszú ideig él városban is

Egy jól gondozott fa hosszú ideig él városban is

Rendszeres növénygondozás a Parkfenntartó szolgáltatásai között

Ahhoz, hogy a park télen-nyáron igényes és szép legyen, elengedhetetlen a növények rendszeres gondozása. Ebbe beletartozik az alapos vizsgálat, a föld állapotának ellenőrzésére is kiterjedően, a metszés, a gallyazás és szükség esetén a kártevőktől való védelem vagy mentesítés. Az időszakos növénygondozás akkor is ajánlott, ha a növényállomány láthatóan rendben van, hiszen megelőzés céljából is érdemes óvintézkedéseket elvégezni. Nem utolsó sorban pedig a rendszeresen ápolt parkok hívogatóbbak az elhanyagolt társaikkal szemben.

Költségeket tekintve az ismétlődő növénygondozás első ránézésre drágábbnak tűnhet, azonban, ha megvizsgáljuk, hogy elhalás esetén a régi növény eltávolítása, az új beszerzése és beültetése mennyi ráfordítással járhat, máris költséghatékonyabb megoldás. A Parkfenntartó munkatársai magas szaktudással rendelkeznek a gondozás területén is, így tökéletes kezekben lesz a növények gondozása.

Kapcsolódó szolgáltatások