Májusban végeztük a Gyöngyösi utcában található fasor ifjításának és gallyazásának munkálatait, melyet ebben a cikkünkben most részletesen be is mutatunk.

Gyöngyösi utcai fasor gallyazása

Gyöngyösi utcai fasor gallyazása

Gallyazás és ifjítás szerepe egy fa életében

A faápolás egy kiemelkedően fontos feladat, amelyet a fák vitalitásának megőrzése, a sérülések kezelése, illetve a természetes növekedési forma elősegítése érdekében végzünk. A fajnak megfelelő gondozás növeli a fák életkorát.

A fák egészségének elérése és megőrzése érdekében elengedhetetlen a szakszerű metszés. Ezekhez azonban pontosan tudni kell az adott fajta jellemzőit és ismerni a környezeti adottságait.

 A leggyakrabban alkalmazott faápolási technikák:

  • sebkezelés,
  • gallyazás,
  • a korona biztosítása,
  • korona korrekció,
  • ritkítás, ifjítás és a
  • parazita növények eltávolítása.

A gallyazás fókuszában az épületeket és parkolókat veszélyeztető faágak visszametszése áll, amely a teljes koronára kiterjedő ritkító metszéssel vagy ifjítással érhető el.

A fák gondozását már fiatal, 3-5 éves korban ajánlott elkezdeni, ugyanis a kifejlett, öreg fák esetében már kevesebb lehetőség van a lombkorona formálására.
A gallyazási és ritkítási folyamatok során fokozott figyelmet kell fordítani a fák egyensúlyának megtartására vagy helyreállítására.

Egészséges és gondozott fák a Gyöngyösi utcában

Egészséges és gondozott fák a Gyöngyösi utcában

Faápolás a Gyöngyösi utcában

Természetes környezetben nagyon ritkán vagy egyáltalán nincs szükség emberi beavatkozásra egy fa fejlődésében. Az épített, városi környezetben nevelkedő fák számára azonban kevésbé optimálisak a környezeti viszonyok. Ilyen esetben gyakoribb a fák természetellenes növekedése, a kisebb rendelkezésre álló tér miatt a különböző élettani problémák sűrűbben jelentkezhetnek, amelyek az esztétikai problémák mellett különböző veszélyeket is eredményezhetnek.

Városi környezetben amellett, hogy nem optimálisak a viszonyok, fokozott a veszélyeztető külső hatások mértéke, illetve a sérülések kockázata. Ezért a természetes környezetüktől idegen helyen található fák rendszeres gondozást igényelnek.

A metszési és gallyazási folyamatok elősegítik a fa fejlődését és a lombkorona helyes, fajra jellemző kialakítását. Ezt szem előtt tartva a Gyöngyösi utca Váci út és Göncöl utca közötti szakaszán 91 darab platánfán végeztünk gallyazási és ifjítási munkálatokat.

A Gyöngyösi utcában található platánfák ifjítása

A Gyöngyösi utcában található platánfák ifjítása

Fasor munkálatok közben előforduló nehézségek

A munkához szükséges biztonságos környezet megteremtése

A fák ifjítása és gallyazása veszélyes feladat, amely kizárólag megfelelő körülmények között végezhető. Ezért május 21-én, 22-én, és 28-án a Gyöngyösi utca területén forgalomtechnikai terelés mellett végeztük a munkálatokat, melyhez öt forgalomirányító munkatársat alkalmaztunk.

A munkálatok a helyszíni óvintézkedések mellett komoly előkészítést is igényeltek. A BKK, BKV, illetve a közúti engedélyek beszerzése elengedhetetlen volt a zavartalan munkavégzéshez. A forgalom terelésének megszervezését az erre szakosodott partnerünk végezte.

A fák gallyazását a 13 főből álló faápoló csapatunk végezte. A munkálatokat három – egy 28, egy, 24, illetve egy 22 méteres – kosaras gépjárműről végeztük. A levágott ágakat pedig két darab ágdaráló alkalmazásával aprítottuk.

Mi a teendő, ha már belecsúsztunk a költési időszakba?

A munkavégzést folyamatát tovább nehezítette a késői időzítés, ugyanis már elkezdődött a költési időszak. A madarak védelme érdekében a munkálatok megkezdése előtt az önkormányzattal együttműködve minden fát átvizsgáltunk és amennyiben fészket találtunk egy fán, a gallyazást elhalasztottuk.

Faápolási feladatainkat gondos odafigyeléssel végezzük

Faápolási feladatainkat gondos odafigyeléssel végezzük

Fagondozás a Parkfenntartónál

A Parfenntartónál odafigyelünk a fák megfelelő gondozására és ápolására. A gallyazási, ifjítási és ritkítási feladatokat minden esetben képzett szakembereink, megfelelő körülmények között végzik.

Az általunk gondozott közterületek és parkok növényei szépségükkel és egészségükkel hálálják meg a szaktudást, odafigyelést és a befektetett munkát.

Kapcsolódó szolgáltatások