2021 decemberében a XI. kerületi önkormányzat megbízásából fasorrendezési munkálatokat végeztünk a Kapolcs utca 1-16 szám alatt. A munkálatok célja a fák revitalizálása és egészségük megőrzése volt.

Kapolcs utca eleje még a munkálatok megkezdése előtt

Kapolcs utca eleje még a munkálatok megkezdése előtt

 

A növénygondozás egyik fontos eleme a faápolás, amivel a csemeték elburjánzása, megbetegedése, kiszáradása vagy veszélyessé válása megelőzhető.

A megbízás során főleg lombkorona-alakító metszés és gallyazás volt a fő feladat, melyeknek egyes fázisairól ebben a cikkben számolunk be.

A sűrű lombkoronák metszésre várva

A sűrű lombkoronák metszésre várva

Miért van szükség faápolásra?

A faápolás a gyakorlatban rendkívül összetett és hosszú idő alatt elsajátítható tudást igényel, ugyanis a különböző típusú fáknak eltérő gondozási metódusokra van szükségük.

A felfrissült tűlevelű

A felfrissült tűlevelű

 

A Kapolcs utcában a körülbelül 120 darab fából álló fasort zömével platánok alkotják. A közterületeken található platánfák koronaalakítása során a lombkoronát ritkítottuk, annak érdekében, hogy a fa több levegőhöz jusson és egészséges maradjon.

A gallyazás és metszés során legtöbbször a fák egészsége az elsődleges szempont, de esztétikai és biztonsági aspektusokat is figyelembe kell venni. A Kapolcs utcaihoz hasonló utcákon a fáknak meghatározott távolságra kell lenniük a házaktól, kerítésektől és adott esetben az utca felett futó vezetékektől. A fák törzsmagassága nem lehet 2.2 méternél alacsonyabb, mert az a járókelők közlekedését akadályozza, továbbá balesetveszélyes is lehet.

Frissen befejezett utcaszakasz

Frissen befejezett utcaszakasz

 

A fasorrendezési munkát összesen 5 fős csapat végezte, melyek közül 2 fő faápoló, akik az ágak metszését és a fák sebeinek kezeléséért feleltek, továbbá 3 fő a levágott gallyak ledarálását végezte.

Zajlik a levágott ágak eltakarítása és a fák sebkezelése

Zajlik a levágott ágak eltakarítása és a fák sebkezelése

Mikor célszerű elvégezni a gallyazást?

A platánfák metszésére legmegfelelőbb időszak a késő ősz vagy a tél, azonban érdemes figyelembe venni a metszést követő napok időjárását, mert az eső és a pára közvetlenül árthat a fák sebeinek vagy kártevő rovarokat is vonzhat.

A frissen metszett platánok 

A frissen metszett platánok

Fasorrendezés a Parkfenntartó Kft.-nél

Ahogy azt korábban említettük a fák gondozása szakértelmet igényel, ezért érdemes ezeket a munkákat szakcégekre bízni. A Parkfenntartó Kft. szakemberekből álló csapata az előírásoknak megfelelően legjobb tudásukkal végzik el a faifjítási feladatokat a gallyazástól egészen a levágott ágak és gallyak összegyűjtéséig és zöldhulladékként történő elszállításáig.

A Parkfenntartó Kft. munkatársai faápolás közben

A Parkfenntartó Kft. munkatársai faápolás közben

Kapcsolódó szolgáltatások