A nagyvárosok forgatagában a parkok a környéken élők számára a sport, a pihenés, és a közösségi találkozások többfunkciós helyszínei. Ezen felül a területen található rengeteg fa és évelő növény otthont ad az énekesmadaraknak és hasznos rovaroknak, és megtisztítja a város levegőjét is. Így a parkfenntartói munka kétszeresen hálás feladat: gondozzuk és megszépítjük a zöldfelületeket, teret adva a környékbeliek kikapcsolódásának, és egyben aktívan teszünk az élővilágért és a fenntartható jövőért.

 

parkfenntartó népfürdő utca

Vizafogó pihenőpark a Népfürdő utcában

Vissza az alapokhoz

A sikeres parkfenntartás a gondosan megtervezett és kialakított parkkal indul, akár új beruházásról, akár egy meglévő, működő terület felújításáról van szó. A megbízó önkormányzatok elképzeléseit a legmagasabb színvonalon valósítjuk meg, hogy élő, harmonikus, jól kihasználható terek jöhessenek létre, amelyek hosszú évtizedekig díszítik és gazdagítják környezetüket.

A tájépítészeti feladatok, és a fák, dísznövények telepítése mellett számtalan műszaki kihívás vár tervezőinkre. Az öntözőrendszerek, vízjátékok kialakításától a modern vízáteresztő burkolatok telepítésén át a játszóterek és közösségi sportterek létrehozásáig tengernyi feladatból áll össze a színvonalas parki infrastruktúra kialakítása.

Természetesen nem minden megbízásunk indul újonnan kialakított, könnyen kezelhető terepen. Van, amikor hosszú évekig elhanyagolt területeken kell megbirkóznunk a szeméttel, az elburjánzott gyomokkal, és a tönkrement, lepusztult parki eszközökkel. Ebben az esetben fokról fokra haladva újítjuk meg a zöldfelületeket, gazos és hibás burkolatokat, parkbútorokat. A rekultiváció a hulladék és a bontásra ítélt eszközök összegyűjtésével és elszállításával indul, az irtási és gyommentesítési munkákkal folytatódik, majd a tereprendezést követően a meglévő fák és évelő növények gondozása mellett újak telepítése, virágültetés és füvesítés zárja a folyamat első lépéseit. Azért első lépések ezek, mert tulajdonképpen innen indul az érdemi fenntartási munka, amely rövid időn belül látványosan képes megújítani a park arculatát, akár egy éven belül kialakulhat egy ápolt, rendezett, életteli környezet a korábbi lepusztult terület helyén.

Mi minden tartozik a parkfenntartás feladatai közé?

A parkfenntartás szó hallatán a legtöbben a kertészeti feladatokra gondolnak csak, de munkánk ennél jóval komplexebb és színesebb. A zavartalan működéshez számos – a park látogatói számára – láthatatlan tevékenységet végzünk nap, mint nap, a nagyobb munkálatoktól, mint az öntözőrendszerek, ivó- és szökőkutak, párakapuk folyamatos műszaki karbantartása, az apróbb feladatokig, mint egy kilincs cseréje, vagy egy elszakadt játszótéri ajtó hegesztése. A kerítések újrafestése, a járdák, parki bútorok javítása, felújítása szintén kollégáink teendői közé tartozik.

Biztonság mindenekelőtt

Elsődleges prioritást élvez tevékenységünk során a parkba látogatók – és munkatársaink – biztonsága. A sérült, és emiatt balesetveszélyes burkolatokat, bútorokat, egyéb elemeket azonnal üzemen kívül helyezzük, majd cseréljük. A vihar által megtépázott, veszélyes instabil ágakat, vagy fákat sürgősséggel eltávolítjuk, kivágjuk.

A játszótéri- és fitnesz eszközök kötelező karbantartása mellett folyamatosan odafigyelünk az esetleges sérülésekre és annak gyors javítására. Javasoljuk ezeknek a területeknek körülkerítését, és éjszakai lezárását.

Parkfenntartó játszótér építés faludi

A Faludi utcai játszótér fitnesz eszközei

A takarítási munkák során kiemelten odafigyelünk a balesetveszélyes hulladékok, üvegcserepek, gyerekekre veszélyes cigarettacsikkek azonnali eltávolítására.

Fenntartható megoldások

Víztakarékos öntözőrendszerek, talajvízkútról történő üzemelés, automata csapadékvíz érzékelés: a lehető leghatékonyabb vízgazdálkodásra törekszünk az általunk üzemeltetett területeken. A környezetbarát közterületi világítást energiatakarékos LED izzókkal biztosítjuk, a parki eszközök beszerzésekor pedig a természetes alapanyagokat preferáljuk.

Járdák, sétányok felújítása esetén előnyt élveznek kínálatunkban a 100%-ban újrahasznosítható, a víz számára átjárható Terraway burkolatok. A különleges kialakítású, műgyanta és kavics keverékéből megalkotott anyag a lehulló csapadékot teljesen átengedi, így a fák gyökerei elegendő vízhez jutnak, míg a talajpárát visszaengedi a levegőbe, ezzel kedvezőbb mikroklímát teremtve a parkokban.

A növények telepítésekor kiemelten figyelünk a biodiverzitásra, azaz biológiai sokféleségre. Emellett védjük a fészkelő énekesmadarakat és mókusokat, költési időszakban csak életveszélyes helyzetekben, és külön odafigyeléssel folyamodunk fakivágáshoz. A hasznos, beporzó rovarokról az egyre népszerűbb és látványos rovarhotelek mellett a kisebb területeken kialakított, vadvirágos méhlegelők gondoskodnak.

Növénygondozás

A parkfenntartás legsokrétűbb feladata az ott található növények gondozása, és a továbbiak telepítése. A szezonális és napi teendők elvégzése komoly szervezés alapján zajlik. A leghálásabb feladat az új fák, évelők, látványos és színpompás hagymások, vagy egynyári virágok ültetése. Hasonlóan látványos, ám jóval kimerítőbb tennivaló egy elhanyagolt terültet megújítása, a gaz és bozót kiirtásával, új ágyások kialakításával. A park általános gondozása, a pázsit nyírása és ápolása, a rendszeres gyomirtás, kapálás, a metszési és formázási, faápolási munkák mind a „láthatatlan” feladatok közé tartoznak, melyeknek csak hiánya tűnik fel egy elhanyagolt terület esetén.

Játszóterek, sportpályák közelében kiemelten figyelünk a biztonságra a növények vonatkozásában is: a mérgező, vagy veszélyesen tüskés egyedeket száműzzük a területről, és a játékok fölé benyúló fák ágait is gyakrabban ellenőrizzük, a letörésveszélyes darabokat pedig sürgősen eltávolítjuk.

Parki eszközök

A korábban leírtak alapján számtalan apró és nagyobb teendő merül fel a különféle parki eszközök karbantartása során. Vizes rendszerek, játékok, bútorzat, kerítések és burkolatok: megannyi lényeges eszköz a látogatók kényelméért, amelyekről folyamatosan és nagyon precízen gondoskodunk. A műszaki hibák elhárításán túl célunk az eszközök állagának megóvása és –őrzése, így rendszeresen biztosítjuk azok védelmét felületkezeléssel, a szükséges alkatrészek cseréjével.

parkfenntartó vizes rendszerek telepítése

Takarítás, köztisztaság

Kollégáink az általunk gondozott területek teljeskörű tisztántartását biztosítják, a parkban elszóródott szemét kézi összegyűjtésétől az eszközök és felületek gyakori tisztításáig. A szilárdburkolatú sétányok takarítása professzionális gépekkel történik, míg például a játszótéri elemek környezetében és a fitnesz parkokban kézi erővel tisztítják meg a felületeket és gyűjtik össze a hulladékot.

Feladataink közé tartozik még a szeméttárolók és kutyapiszok tartók ürítése, és a téli síkosságmentesítés egyaránt. Természetesen kollégáink az összegyűjtött hulladékok biztonságos elszállításáról is gondoskodnak.

Összefoglaló

A háttérmunkát koordináló műszaki és adminisztrációs csapat tevékenysége mellett kertész, karbantartó és takarító kollégáink akár a legzordabb időjárási körülmények között – januári fagyban, vagy nyári hőségben is – azért dolgoznak fáradhatatlanul, hogy az általunk gondozott területek mindig rendezett, tiszta, biztonságos, és nem utolsósorban csodálatosan szép természeti környezetet nyújtsanak minden környéken élőnek. Bízunk benne, hogy munkánkkal sok örömet szerzünk mindenkinek, aki ellátogat valamelyik általunk ápolt parkba!