A parkok és a közterületek meghatározó szerepet töltenek be a városkép megítélésében és a városlakók életminőségének alakulásában. A kiváló közterek ismérve, hogy nem kizárólag fesztiválok és ünnepségsorozatok alkalmával, hanem a mindennapokban is minőségi kikapcsolódási lehetőséget nyújt a látogatók számára. Olyan szabadidős lehetőségeket és eseményeket kínál, amelyek vonzzák az embereket.

Érdekesség, hogy az egyre népszerűbbé váló kisebb közparkok megjelenése szemmel látható javulást eredményez a nagyméretű városok lakóinak egymással és természettel való kapcsolatában. Kiváló példa erre a XIII. kerületi Göncöl utca és Béke út közötti terület. A Rákos-patak menti parkban futópálya, játszótér, fitneszpark és kutyafuttató várja a kikapcsolódni vágyókat.

A közterületek sokféle formában és méretben megjelenhetnek, de rendeltetésük mindig ugyanaz; magával ragadni a kikapcsolódni vágyókat. A közterek minősége nem csak a megrendelőtől, a kivitelezőtől és a közterület fenntartásért felelős szervezettől függ, hanem attól is, hogy a látogatók hogyan használják és formálják a teret, valamint, hogy a parkokban szerzett élmények hogyan formálják a látogatókat.

Jelenlegi cikkünkben bemutatjuk, hogy a közterület fenntartás szempontjából milyen funkciókat kell ellátnia a köztereknek és parkoknak.

A közterületek szerepe a mikroközösségekben

A parkoknak és köztereknek számos kritériumnak meg kell felelnie, hogy szociális és gazdasági funkcióikat be tudják tölteni.

Gazdasági hatások

Minőségi, gondozott közterületek fenntartása fellendítheti a környék piaci értékét. Az igényes, biztonságos közterületek, a mindenki számára elérhető kikapcsolódási lehetőségek, kiemeltképpen a játszóterek nyújtotta lehetőségek serkentő hatással lehetnek a környék ingatlan áraira.

Az áremelkedés a lakások és üzlethelyiségek adásvételekor fizetett magasabb illetékek miatt az államnak is nagyobb közvetett bevételeket jelent, ez az oka annak, hogy a városok versengenek a közterületekért és a parkokért. A városokban kialakított zöldterületek forgalma potenciális vásárló erőt jelent a kiskereskedelmi egységek üzemeltetői számára, ezért rendkívül vonzó lehetőséggel kecsegtetnek üzlethelyiség vásárlása vagy bérlése céljából.

Szociális hatások

A gazdasági hatásnál sokkal fontosabb hatása is van a mikroközösségek tagjaira, mégpedig a szociális és egészségügyi vonatkozások.

A sportpályák, futópályák jelenléte mozgásra ösztönzi a látogatókat, a természet, növények vagy tavak látványa csökkenti a stresszt, melyek egyaránt pozitív hatással vannak az immunrendszerre és a mentális egészségre.

Mitől lesz jó egy közterület?

Az amerikai Project for Public Spaces felmérése szerint a közterek akkor számítanak kiválónak, ha elősegítik a közösségépítési folyamatokat, egyszerűen hozzáférhetőek, komfortosak és színes rekreációs lehetőségeket kínálnak az emberek igényeihez illeszkedve.

A közterületek minőségét meghatározó ismérvek

A közterületek minőségét meghatározó ismérvek

Mivel járul hozzá a közterület fenntartás a közösségépítéshez?

Azt, hogy egy köztér elősegítse a szocializálódást, a legfontosabb és legnehezebben elérhető tulajdonsága. Egy látogató minél többször választja ugyanazt a teret közösségi programjainak helyszíneként más alternatívákkal szemben, annál jobban teljesít közösségi térként.

A köztereken üzemelő kávézók, éttermek és üzletek jelenléte hozzájárul a társas kapcsolatok építéséhez, mert lehetőséget nyújt

 • baráti/üzleti találkozók szervezésére,
 • ismerkedésre, kapcsolatok kialakítására,
 • és közösséggel való kötődés kiépítésére.

Az idén átadásra kerülő Vizafogó park kivitelezésénél kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a park közepén helyet foglaló mesterséges tó partját pavilonokkal, padokkal és kávézókkal tegyük élvezetesebbé, ezzel elősegítve a társas kapcsolatok építését.

Vizafogó park tóparti környezetének látványrajza

Vizafogó park tóparti környezetének látványrajza

 

A közterületek iránt emberekben kialakuló kötődés, a köztér átláthatósága, nyitottsága és a zöld területek minősége a 3 legfontosabb elem, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egy köztér társas hellyé váljon. A terjedelmes, összefüggő zöld pázsit nyújtotta lehetőségek, főleg a nyári hónapokban egy kellemes piknik formájában elősegítik a szocializálódást.

A fent felsorolt elemeken kívül az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a biztonság. A parkokban uralkodó biztonságérzet hozzájárul ahhoz, hogy az emberek ki tudjanak lépni a mindennapokból és teljesen átadják magukat a társasági szellemnek.

Közterületek funkciói és felhasználási lehetőségek

A közterület alapvető feladata, hogy színes rekreációs lehetőségeket kínáljon a látogatói számára. Kialakításkor a közterület fenntartónak szem előtt kell tartatni az életstílus változását és a fenntarthatósággal kapcsolatos trendek alakulását.

Számos eszköz létezik arra, hogy egy közterület potenciális kikapcsolódási célponttá váljon. Az alapvető szabály, hogy minél több felhasználási lehetőséget kell nyújtania az emberek számára, a kialakításnak ki kell szolgálnia az emberek változatos tevékenységeit.

Vannak olyan funkciók, amelyek ma már standard elvárásnak számítanak a parkokkal kapcsolatban, mint például a(z)

 • futás,
 • piknikezés,
 • játék,
 • séta,
 • kerékpározás
 • és olvasás.

Már a tervezési fázisban érdemes deklarálni, hogy a közterület milyen szerepet kíván betölteni. Amennyiben a köztér vagy park egy nagy összefüggő területből áll, úgy nagy az elláthatóság, tehát egy nagy téren egyszerre sok ember tud tartózkodni. A fragmentált kialakítással meg lehet törni a rendelkezésre álló teret, amelynek lehetnek funkcionális vagy akár politikai okai is.

Közterületek hozzáférhetősége

Egy könnyen megközelíthető közterület már eleve előnyös helyzetből indul. Kialakításkor ajánlott arra törekedni, hogy minél több ember parkhoz való eljutását tegyük könnyebbé, legyen szó kerékpárosokról, gyalogosokról, tömegközlekedéssel érkezőkről vagy autósokról.

A közterület fenntartás szempontjából kiemelt helyen a gyalogos megközelíthetőség áll. A parkolóházak, kerékpártárolók és tömegközlekedési eszközök megállóinak reális távolsága hozzájárul az emberi léptékű közterületek létrejöttéhez.

Manapság már egy közterületnek, mindenki által észrevehetőnek, láthatónak és használhatónak kell lennie. A járdákat és utakat úgy kell kiépíteni, hogy a rajta áthaladó forgalom számára optimális szélességű legyen. A speciális bánásmódot igénylő emberek és babakocsis vendégek számára akadálymentesíteni kell a a parkok belépéséhez szükséges területeket és a parki berendezéseket.

Fontos, hogy az emberek lakóhelyétől számolva a felnőtteknek 10 perc sétára egy park, a gyerekek számára egy játszótér legyen elérhető. A játszóterek közelsége pozitív hatással van a gyerekek mentális és fizikai egészségére. Azzal ,hogy a többi gyermekkel együtt játszva közösségi életet élnek fejleszti a szociális készségeket, valamint a rendszeres testmozgás csökkenti a gyermekkori túlsúly kialakulásának esélyét.

Kényelem és imázs

A kellemes hangulatú közterületek vizuálisan érdekes építészeti és tájépítészeti jellemzőkkel rendelkeznek. Egy pezsgő közterülethez hozzátartozik az épületek, zöldterületek és a látogatók közötti kölcsönhatás.

A közterület fenntartónak és a várostervezőnek úgy kell kialakítani a köztereket, hogy esztétikum és praktikum szempontjából is megfelelő legyen. Az épületek, fasorok telepítése védelmet nyújt a látogatók számára a szél és a nyári perzselő napsütés ellen.

A komfortérzet kialakulásához hozzájárulnak a közterek esztétikai elemei is, mint a(z)

 • színek összhangja,
 • parki bútorok,
 • parki berendezések,
 • tisztaság
 • és biztonság.

A parki bútorokat érdemes körültekintően, a megfelelő alapanyagok felhasználásával kialakítani. A fém ülőfelületek nyáron túlmelegednek, télen pedig nagyon hidegek, ezért érdemes olyan felületet alkalmazni, ami bármely évszakban megfelelő a vendégek számára.

A közterületek alapvető elemei a fák és a növények, amelyek megnyugtató környezetet varázsolnak a vendégek számára és a levegő minőségét is jelentősen javítják.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a közterületek vizes rendszerei és vizes játszóterei, melyek remek szórakozási lehetőségeket és frissítő élményt nyújtanak a gyermekek számára a nyári hőségben.

A különféle közösségi terek típusai szerint eltérő paraméterekre érdemes figyelmet fordítani. Attól függően, hogy mennyi időt töltenek ott az emberek átlagosan, annak függvényében elvégezni a 

 • hulladék ürítését és elszállítását
 • hulladékgyűjtők kihelyezését,
 • kutyapiszok ládák ürítését
 • és mellékhelyiségek tisztántartását.

A rendszeresen elvégzésre szoruló közterület fenntartási feladatok az egyes közterület típusonként eltérőek lehetnek.

A zöldterület- és parkfenntartási feladatok keretein belül gondoskodni kell a területeken található növényekről és virágokról, hogy egész évben kifogástalan környezet fogadja a látogatókat. A növényzeten kívül a szökőkutak, sétányok és berendezések rendszeres igényelnek rendszeres karbantartást.

Közterület fenntartás szempontjából kiemelt figyelmet kell szentelni annak, hogy a közterületek rendezetten tartásával ellensúlyozzuk a városok nyüzsgését és ennek megfelelően elvégezni a takarítási és karbantartási feladatokat, hogy mindig tiszta és kellemes környezet fogadja a látogatókat.

A játszóterek fenntartása a parkok legvédtelenebb vendégeit, a gyerekeket érinti. A játszóterek építésének és üzemeltetésének is szigorú külső és belső szabályoknak kell megfelelniük.

A gyermekek biztonságát szolgáló gumiburkolat

A gyermekek biztonságát szolgáló gumiburkolat

Hogyan épülnek a jövő közterületei?

Ebben a cikkben összefoglaltuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják egy közterületről alkotott képet az emberek szemében. Egy modern köztérnek számos tulajdonsággal rendelkeznie kell, hogy megfeleljen a legkülönfélébb elvárásoknak.

Egyre népszerűbb és bevált gyakorlat, hogy új közterületek kialakításakor a megrendelő Önkormányzat a környék lakóival konzultációt készít a közterület által nyújtott lehetőségekről, amelyben az emberek hangot adhatnak igényeiknek és elvárásaiknak. A Vizafogó park tervezése és építése a lakókkal történő előzetes egyeztetés eredményei alapján történt.

Kapcsolódó szolgáltatások