A parkok és más zöldterületek téliesítése fontos feladat, mert így felkészítjük az élő növényeket és a parki eszközöket, hogy tavasszal ismét szépségesen zöldellő és jól működő park fogadja a látogatókat. A park és közterület fenntartási munkáink közé tartozó téliesítés során speciális gondozás alá vesszük a fákat és más növényeket, valamint a parki eszközöket egyaránt. Ebben a bejegyzésünkben részletesebben bemutatjuk a zöldterületek felkészítését a télre.

A fák és bokrok téliesítése

A fák időszakos gondozása a közterületeken is nélkülözhetetlen, aminek része az őszi időszakban történő szárazolás, sebkezelés és ifjítás. A szárazolás lényege, hogy az elhalt ágakat azelőtt eltávolítjuk, mielőtt azokat a téli fagy vagy egy erősebb vihar letépné. Ilyenkor kerül sor a fák esetleges sebkezelésére is, melynek során figyelnünk kell a megfelelő időpont megtalálására, ugyanis nyirkos, nedves időjárás esetén a fa állapota romolhat. Végül de nem utolsósorban ebben az időszakban végezzük el az ifjítást is.

A fák téliesítése a közterület fenntartás keretén belül.

Gyermek téren végzett őszi közterület fenntartási munkálatok

A bokrok esetében az időszakosan ismétlődő visszametszésen túl nincs különösebb teendőnk. A hőmérsékletre érzékenyebb növények esetében talajtakarással vagy zsákvászon borítással védekezünk. Amennyiben nagyobb mennyiségű hó hullik, óvatos mozdulatokkal távolítjuk el az ágakra nehezedő hó súlyát.

Cserjék és kisebb növények gondozása ősszel

A kisebb méretű virágzó növények és cserjék ennél már több gondoskodást igényelnek. Az érzékeny cserjéket akár légáteresztő zsákvászonnal fedjük le, ez ugyanis megakadályozza, hogy a növénynél gombás fertőzés alakuljon ki a párás környezet következtében. Épségük védelmében a letakart növényeket gyakran karóval erősítjük meg, ezzel megelőzve, hogy egy nagyobb erejű szél kárt tehessen bennük.

Az évelők esetében fontos lehet a visszametszés és szükség esetén a körülöttük lévő talaj fagyvédelme. A hagymás növényeket az elvirágzást követően kivesszük és pihentetjük egészen a következő évi kiültetésig.

Amennyiben száraznak ígérkezik az ősz, valamint a tél, a locsolást még a késői fagy előtti napon elvégezzük, ezzel fedezve a növények vízszükségletét.

A parki eszközök téliesítése a közterület fenntartás részeként

Az őszi-téli időszak ideális a parki eszközök felújítására, karbantartására, ilyenkor ugyanis kevésbé vannak használatban. Szükség esetén elvégezzük a padok, kültéri fitnesz berendezések és játszótéri eszközök festését, rekonstrukcióját és más karbantartási munkálatokat. Ugyanebben az időben gondoskodunk a vizes berendezések téliesítéséről is, ami a csapok, automata locsolók és szökőkutak vízmentesítését foglalja magába. Utóbbiakat a víztelenítést követően védőburkolattal óvjuk, a fagykár megelőzésére.

A Dagály park szökőkútjának téliesítése

Az őszi hónapokra eső közterület fenntartási munkáink közé sorolható a zöldhulladék összegyűjtése és elszállítása is, annak érdekében, hogy az év minden napján rendezettek legyenek a kezelésünk alatt álló parkok. Bár a fák tövében van élettani funkciója a lehullott leveleknek, szeles-nedves időben balesetveszélyesen csúszós felületet képeznek a járdákon és utakon, így a városi közterületekről helyesebb begyűjteni és elszállítani a zöldhulladékot.

Az élővilágról sem feledkezünk meg

Minden faápolási és növény gondozási feladatunkat az élővilág megóvása mellett tesszük. A gallyazás és ifjítás során ügyelünk a használatban lévő madárfészkekre és odúkra. A zöldhulladék elszállítása előtt gondolunk a menedéket kereső kistestű emlősökre is.

Ezen felül a téli síkosságmentesítés növény- és állatbarát módon történik, ugyanis nátrium-klorid (ismertebb nevén só) helyett kálcium-klorid és Zöldsziget keveréket alkalmazunk. Így elkerülhető a növények só általi károsodása, amit a friss hajtások megbarnulása jelezne.

Professzionális közterület fenntartás a Parkfenntartónál

Sokéves tapasztalatunknak köszönhetően rendelkezünk mindennel, ami a parkok teljes körű téliesítéséhez szükséges. Ebbe beletartozik a megfelelő szaktudással, a nagy létszámú humánerőforrás és a professzionális, nagy munkabírással rendelkező géppark is. Amennyiben szeretné profi kezekben tudni a park téliesítését, vegye fel velünk a kapcsolatot!