Még a nyár során indult legújabb projektünk, melynek keretén belül a Csanády utca teljes hossza, a Kresz Géza utcától a Szent István parkig, megújult. A felújítás legfőbb célja egy zöldsétány kialakítása volt, amely visszaszorítja az utcában történő autós forgalmat és erősíti a tömegközlekedést, a roller vagy kerékpár használatát, valamint a gyalogos közlekedést.

Újonnan kialakított zöldsétány a Csanády utcában

Újonnan kialakított zöldsétány a Csanády utcában

Klímabarát és élhető környezet a belvárosban

Nem csak Újlipótvárosban, de egész Budapest területén jellemző a túlzott mértékű burkolat, ennek egy része azonban szükségtelen és fokozza a hősziget hatást. Ezen felületek megszüntetése javítja az élhetőséget, valamint klíma szempontból is pozitív hatással van a környezetre.

A burkolattal fedett területek a napközben elnyelt hőt éjszaka visszasugározzák, ezáltal jelentősen fokozzák a hősziget intenzitást. Ezzel szemben egy zöldsétány, azaz a városi növények párolgásukkal hőt vonnak el a környezetükből, így javítva a klímát. Emellett a növények és a fák kedvező légáramlást hoznak létre, valamint jelentős mennyiségű port képesek megkötni.

A meglévő burkolat feltörésével és az utcakeresztszelvény újra rendezésével szélesebb gyalogosterek kerülnek kialakításra, illetve növelhető az alacsony fenntartásigényű ökologikus zöldterületek aránya, valamint lehetőség nyílik gyalogos megállók és pihenőterek kialakítására.

Szélesebb gyalogos és pihenőterek a zöldsétányon

Szélesebb gyalogos és pihenőterek a zöldsétányon

Így alakítottuk ki zöldsétányt a Csanády utcában

A XIII. kerületben található utca teljes hosszán aszfalt burkolatot cseréltünk. Ezen túl a járdákra, valamint a parkoló felületekre térkő burkolatot helyeztünk. Továbbá új utcabútorokat, és táblákat helyeztünk ki a közlekedés segítése, valamint a gyalogosok kényelme érdekében.

A pakolóhelyek mellett, elektromos autó töltő öblöt, illetve kerékpár tárolókat is elhelyeztünk az utca hosszán, amelyeket a megfelelő felfestéssel és táblákkal jelöltünk. A gyalogátkelőknél a látássérülteket segítő kövezést alakítottunk ki a biztonságos átkelés érdekében.

A burkolat cseréjének köszönhetően zöldterületek kialakítására is volt lehetőségünk, melyekre növényeket telepítettünk, valamint sódert és mulcsot terítettünk.

Ökologikus évelőágyak a változatosabb zöldsétányért

Ökologikus évelőágyak a változatosabb zöldsétányért

Hogyan néz ki a projekt számokban?

A Csanády utca területén:

  • 2540 m² aszfalt útburkolatot,
  • 684 m² aszfalt parkoló burkolatot és
  • 255 m² ecobeton burkolatot alakítottunk ki, valamint
  • 1520 m² térkő burkolatú parkolót és
  • 2500 m² térkő burkolatú járdát hoztunk létre.

Munkánk során egy zöldsétány kialakítása volt a cél, ezért a burkolat csere és felújítás mellett kiemelt hangsúlyt fektettünk a zöldterületek kialakítására. Ennek érdekében 16 db fát és 131 db futónövényt ültettünk az utcában. Emellett, hogy még változatosabbá tegyük a zöldsétányt, 640 m² ökologikus évelőágyat alakítottunk ki, melyekbe

  • 3480 évelőt,
  • 180 db díszfüvet, valamint
  • 6130 db hagymás növényt ültettünk.

Közterület fenntartás a Parkfenntartónál

Mindennapi feladatunk, hogy a legforgalmasabb utcákat és tereket is rendezetté, tisztává és élhetővé tegyük. Ugyanis a magas életminőség része, hogy szép, rendezett, harmonikus zöldfelületekben gazdag környezet adjon hátteret mindennapjaiknak.

Közterület fenntartási feladataink során mindig szem előtt tartjuk, hogy néhány jól átgondolt változtatással minden közterületet egyedivé és színessé lehet tenni.

Kapcsolódó szolgáltatások