A zöldtetők vagy tetőkertek ma már szinte elengedhetetlen részei lettek a városi épületeknek. Gazdasági és környezetvédelmi előnyeik mellett a lakókra, vagy irodák esetében a munkavállalókra gyakorolt pozitív hatásaik miatt már nem is az a kérdés, építsünk-e, hanem hogy hogyan. A zöldtetők árát számos tényező befolyásolja, amikre érdemes odafigyelni, hogy a felesleges költségeket elkerüljük.

Zöldtető építés előnyei

A zöldtetők gazdasági előnyei közé tartozik az ingatlan értékének növelése, a telek beépíthetőségének növelése és az energiatakarékosság. Környezetvédelmi szempontból csökkentik a városi hőszigethatást, javítják a levegő minőségét és támogatják az egyre fontosabbá váló biodiverzitást. A munkavállalóknak pedig kellemesebb munkakörnyezetet biztosítanak, csökkentve a stresszt és növelve a produktivitást.

A zöldtető árát befolyásoló tényezők

A zöldtetők kialakításánál két jól elkülöníthető tételt kell szem előtt tartani: kivitelezési és  fenntartási költséget. Mindkettő szempontjából fontos megkülönböztetni az olcsóbb extenzív zöldtetőket és a komplexebb intnezív zöldtetőket.

Extenzív tetőkert

Az extenzív zöldtető egy alacsony karbantartási igényű, könnyű tetőkert, melyet vékony, 5-10 centiméter ültetőközeggel látnak el, főleg varjúhájfélékkel ültetik be. Nem igényel öntözést és elegendő félévente egyszer karbantartani.

Milyen előnyei vannak az extenzív zöldtetőknek? 

  • hőszigetelés,
  • csapadékvíz megtartás,
  • biodiverzitás növelése,
  • alacsony telepítési és karbantartási költség,
  • alacsony súlya miatt nem igényel megerősített tetőszerkezetet.

Intenzív tetőkert

Az intenzív zöldtető vastagabb, általában 50–70 centiméter talajréteggel és változatos, többnyire háromszintes növényzettel rendelkezik, beleértve a füvet, a cserjéket és a fákat. A parkokhoz hasonlóan kialakítható rajta sétány, pihenőhely. Magasabb karbantartási igényű, de esztétikailag vonzóbb és multifunkcionális.

Milyen előnyei vannak az intezív zöldtetőknek?

  • hőszigetelés,
  • csapadékvíz megtartás,
  • biodiverzitás növelése,
  • nagyobb százalékban számít be a zöldfelületbe (nagyobb százalékban növeli a telek beépíthetőségét).

A talajréteg a zöldtető árának egyik legjelentősebb tétele

Akár extenzív, akár intenzív zöldtetőről van szó a költség egyik jelentős részt a talajréteg kialakítása jelenti. A tetőre minden esetben víz és hőszigetelő anyagot kell helyezni, drénlemezt és geotextilt, erre jöhet a talajkeverék.

A talajkeveréknek több feladatot is el kell látni, többek között a víztartást, illetve az ásványi anyagok utánpótlását a növények számára. A tetőkertekre mindig úgy kell tekinteni, mint a természetes közegtől elzárt kertekre, ezért talajrétegnek nem alkalmas az építkezéskor kitermelt, vagy máshonnan szállított természetes talaj. 

Sokéves tapasztalatunk alapján a tégla vagy kohósalak és ásványi anyagok keveréke a legmegfelelőbb. Ilyen keveréket készen is lehet kapni, de mi egy saját, speciális ásványianyag keveréket hoztunk létre, amelyet a Kertészeti Egyetemen bevizsgáltattatunk, és ott is megfelelőnek tartották.

Milyen vastag legyen a talajréteg?

A különböző növényeknek más-más vastagságú talajrétegre van szüksége. A varjúhájnak elegendő 15 centiméter is, a fűnek 30 centiméter, míg a fáknál 70–100 centiméter vastag talaj szükséges.

A zöldfelületi beszámíthatóság miatt intenzív zöldtető esetén általában 50 centiméter vastag talajréteggel érdemes számolni. Amennyiben a tetőkertre fát is szeretnénk ültetni, elegendő a fa körül megnövelni a talaj vastagságát, akár természetes dombbal, akár támfallal.

Növényzet típusa

Extenzív tetőkertnél egyértelműen az alacsony gondozási igény a cél, intenzív tetőkerteknél viszont bármi kialakítható, ami egy hagyományos parkban. Érdemes a három szintes növényzetben gondolkodni.

A tetőkertek kedvelt növénye a fű, amely nagy egybefüggő zöldfelületet ad, taposás tűrő, rá lehet lépni, rá lehet ülni vagy akár feküdni is. Rekreációs szempontból az egyik legfontosabb. Viszont a megfelelő gyep heti karbantartást, elsősorban vágást igényel. 

A tetőkertre különösen igaz, hogy kis területen kell kialakítani, ezért érdemes a sík talajt kis dombokkal variálni, amelyek izgalmasabbá, csalogatóbbá tehetik a kertet.

A zöldtető árát nem csak az befolyásolja, hogy mit ültetnek rá, hanem az is hogy hogyan

Biodiverzitás

Több okból is érdemes a biodiverzitásra odafigyelni. Egyrészt ez olyan növényeket jelent, amelyek kölcsönösen megélnek egymás mellett, akár folyamatos lehet a virágzásuk is. A biodiverzitás része az állati élőhelyek, kialakítása. A városi környezetben egyre fontosabbak a méhlegelők, de más rovarok is hozzájárulhatnak többek között a kártevők elpusztításában, vagy táplálékul szolgálhatnak a madaraknak.

TIPP: Egy rovarhotel vagy madáritató telepítése elenyésző tétel a zöldtető árában, mégis nagyban növelheti a biodiverzitását, amely sokkal kellemesebb rekreációs hellyé teheti a zöldtetőt.

Öntözőrendszer

Zöldtetők esetén olyan gyorsan megtérül az öntözőrendszer, hogy mindenképpen ajánljuk. A tetőkerteket a speciális talajréteg miatt szinte nem lehet túlöntözni, a víztartó és víz elvezető hatása úgy van méretezve, hogy akár egy heves nyári zápor alatt pár perc alatt leszakadó több milliméter esőt is el tud vezetni.

A slagból öntözés azonban amellett, hogy körülményes, mindig jelentősen nagyobb vízfelhasználást eredményez, mint az öntözőrendszer.

TIPP: Az öntözőrendszer a zöldtető árát növeli ugyan az építésekor, de a vízfelhasználás csökkentésével az üzemeltetés során ez a költség nagyon hamar megtérül.

Burkolatok, térbútorok, vízjáték

Bár a zöldtetők zöldfelületét csökkentik, intenzív zöldtetők esetén szinte elkerülhetetlenek a burkolatok, de a térbútorok, padok, asztalok és akár vízjátékok, szökőkutak javíthatják a zöldtető rekreációs hatását.

Tervezés és a tetőszerkezet terhelése

A zöldtetők kialakítását érdemes már a tervezés fázisában eldönteni, hiszen egy vastagabb talajréteg akár komoly súlyterhelést is jelenthet. Ha utólag szeretnénk zöldtetőt kialakítani, akkor mindenképpen szükséges statikus tervező bevonása.

TIPP: Meglévő tető esetén a talajréteg vastagságával követni lehet a tető terhelhetőségét. Ahol nincs alátámasztás, ott vékonyabb talajréteggel lehet számolni, ezzel csökkenthető a zöldtető ára. 

Kivitelezés

A kivitelezési költségek tervezése során nem szabad elfelejteni, hogy a talajréteget és a növényeket fel kell juttatni a tetőre. Kisebb virágok esetében még esetleg alkalmazható az épület liftje, de a talajréteget és a nagyobb növényeket külön daruval kell feljuttatni.

Ha már meglévő épületen alakítanak ki tetőkertet, akkor számolni kell egy külső felvonórendszer költségével.

TIPP: Jelentősen csökkenthető a zöldtető ára, ha az építkezéshez felállított daruval juttatják fel a talajréteget és akár a nagyobb növényeket is a tetőre. 

Fenntartás

Mint minden zöldfelületet, a zöldtetőket is karban kell tartani. Az öntöző rendszer kialakítása sokat segít, de a gyepet rendszeresen kell nyírni, a talajt legalább félévente trágyázni, a gyomot irtani. Extenzív zöldtető esetén is érdemes félévente egyszer karbantartani.

Bízza a zöldtető kialakítást szakembereinkre

A zöldtőt árát nem csak az befolyásolja, hogy mit szeretne rajta kialakítani, hanem az is, hogy hogyan teszi. Ha zöldtető kialakításán gondolkozik, vagy csak azt szeretné mérlegelni, hogy megéri-e egy ilyen beruházás, vegye fel a kapcsolatot szakembereinkkel, akik több évtizedes tapasztalatuk alapján segítenek a megfelelő zöldetető kiválasztásában, és abban is hogy ne merüljenek fel fölösleges költségek.