Egy nagyvárosi parkban, illetve zöldterületen nem csak kertész feladatok várnak hozzáértő megoldásra. Számos szakipari munkát kell elvégezni a közterület fenntartás és megújítás során, illetve akár egyedi önkormányzati kérésre. Tapasztalataink szerint folyamatosan van feladat, nem csak nagy építkezések idején, hiszen amit használnak, az természetesen kopik is. Ezen belül különösen fontos a játszóterek felújítása, hiszen így maradnak biztonságosak a gyerekek számára azok a terek, amelyek kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a fejlődésükben és a szociális érésben.

Frissen terített rekortán gumi burkolat a Vizafogó sétány egyik játszóterén

Frissen terített rekortán gumi burkolat a Vizafogó sétány egyik játszóterén

A jó játszótér a kalandozás biztonságos tere

Az elmúlt évtizedek fejlődéslélektani és orvosi kutatásai bebizonyították, hogy a gyerekek testmozgása sokkal több, mint sport. Legyen szó futásról, mászásról, hintáról vagy bármely más játékformáról, a gyerekek felszabadult mozgása és kalandozása kiemelkedően fontos az idegpályák és a tudat fejlődéséhez.

Ezen túlmenően a szociális fejlődésben is fontos a más gyerekekkel közösségben folytatott játék, például a játszótéri homokozás. E közösségi tevékenységek során tanulhatják meg a gyerekek – egymástól és a felügyelő szülőktől – az együttélés és együttműködés alapjait.

Sok évtizedes tapasztalatnak, kutatásoknak és az ezeken alapuló modern szabályozásnak köszönhetően egy mai játszótér mindkettőnek biztonságos teret ad. A játszótéri burkolatok és játékok egyszerre szolgálják a felszabadult játékot és a biztonságot – de csak akkor, ha az állapotuk megfelel a tervezői szándéknak.

A játszótéri játékok, burkolatok és berendezések ellenőrzése, karbantartása, javítása, illetve szükség esetén felújítása tehát kiemelten fontos közterület fenntartási feladat.

Szegélykövezés, betonozás és zúzottkő alap terítése

Szegélykövezés, betonozás és zúzottkő alap terítése

Szakipari munkák játszótereken és közterületeken

Bár a modern játszótéri játékok fa- illetve műanyag elemei, illetve a játszóterek öntött, rekortán gumi burkolata kiválóan szolgálják a biztonságot, ám a használattal kopnak, időnként sérülnek és az időjárás is erodálja ezeket. Ez azt jelenti, hogy a játszótéri eszközök, az utcabútorok, a burkolatok, a kerítés kapuk és más szerelvények, illetve a vizes és közvilágítási rendszerek egytől egyig igénylik a karbantartást, javítást, illetve szükség esetén cserét.

Ezért a folyamatos, frekventált körzetekben akár napi rendszerességű ellenőrzés és takarítás mellett időnként szükséges a:

  • játszótéri eszközök javítása,
  • homokozó homokcseréje,
  • vizes és villany szerelvények cseréje,
  • járda és ágyás szegélyek javítása,
  • szegélykövek cseréje és a
  • rekortán burkolat újraöntése.

Fontos, hogy a nagyobb szakipari munkák és javítások egy része megelőzhető, vagy legalább elodázható. Amennyiben a játszótér elemeinek és a játszótéri burkolatok állapota rendszeresen naplózásra kerül, és a kis hibák gyors elhárításra, mielőtt tönkremenne az adott játék vagy felület, azzal jelentősen megnyújtható ezek élettartama, így csak később lesz szükség a játszótér felújításra.

Homokozók homokcseréjét saját műszaki eszközeinkkel végezzük

Homokozók homokcseréjét saját műszaki eszközeinkkel végezzük

Különféle szakipari munkák gyakorlott csapattól

A Parkfenntartó kivitelezési referenciái között számos olyan közterület illetve udvar és kert található, ahol a projekt része volt a játszótér építés, de szolgáltatásaink nem érnek véget az újonnan épült területek átadásával.

Gyakorlott csapatunk minden közterületen, parkokban illetve játszótereken szükséges szakipari munkát hatékonyan visz véghez, hiszen fenntartási tevékenység keretében, illetve egyedi önkormányzati megrendelésre rendszeresen végzünk kisebb javításokat, felújításokat. Mert valljuk, hogy a város összképében kiemelten fontos helyet foglalnak el a gondozott, jó állapotú, biztonságosan használható közterek, zöldterületek és játszóterek.

Kapcsolódó szolgáltatások