A XIII. kerületben található, idén 33 éves Eötvös József Általános Iskola udvarának gyermek- és környezetbarát felújítására komplex terv készült 2020-ban. Ennek első üteme valósulhatott meg idén, a fejlesztést részben a XIII. Kerületi Önkormányzat pályázatán nyert támogatás, illetve a szülők hozzájárulása tette lehetővé.

A projekt nyitányaként az iskolaudvar a közelmúltban szebb és biztonságosabb játszóteret kapott, a feladattal társaságunkat bízta meg az iskolát támogató alapítvány.

Felújított játékok és biztonságos burkolatok az Eötvös József Általános Iskola udvarán

Felújított játékok és biztonságos burkolatok az Eötvös József Általános Iskola udvarán

 

A játszótér felújítást megelőző munkálatok

A felújítás első lépései ebben az esetben is a bontási munkálatok voltak. A 20 cm vastag aszfaltburkolat, 15 cm vastag betonburkolat, és – közel 200 m²-en – a 40 cm vastag homokréteg mellett 9m3 termőtalaj szakszerű elbontása és elszállítása, illetve az ezt követő tereprendezés alapozta meg az új, korszerű játszótér kialakítását.

Az udvaron lévő, rossz állapotú padok és hulladékgyűjtő bontása és elszállítása – az újrahasznosítható részek megőrzésével – szintén a megújulási folyamat része volt.

Kertészeti feladatok

Természetesen nem maradhattak el a kertészeti feladatok sem: a nem megfelelő helyen található, elöregedett fák kivágása és a szükséges cserjeirtás mellett a megtartandó fák védelméről is gondoskodtunk. Az építkezés ideje alatt kalodákkal védtük a munkálatokból eredő sérülésektől a növényeket.

Az így előkészített területen méltó környezetben foghattunk bele a játszótér kialakításába.

A meglévő játszószerek az új, gumiburkolattal ellátott felületen

A meglévő játszószerek az új, gumiburkolattal ellátott felületen

Játszótéri eszközök karbantartása

A régi, de jó állapotban lévő játszótéri játékok csiszolást és festést követően kerültek újra összeállításra, majd az eszközöket betonalappal rögzítettük stabilan a talajba.

Térburkolás a játszótéren és környékén

A biztonságos és felhőtlen játékot a szegéllyel övezett, magas minőségű öntött gumiburkolat biztosítja, melyet esésvédő réteg tesz még rugalmasabbá. A meglévő, és a jövőben telepítendő játékok alá és a játszótéren álló fa köré további, színes burkolatok kerültek.

A térburkolási munkálatok utolsó fázisa

A térburkolási munkálatok utolsó fázisa

Az elkészült játszótér és további tervek

A gyerekek a 2021/2022-es tanévet már a megújult játszótér birtokbavételével kezdhették, amely nem csak esztétikus és környezetbarát, de a tanulók maximális biztonságát is garantálja a mindennapi sport és aktivitás során.

A tervezett új játékok helye a színes gumiburkolaton

A tervezett új játékok helye a színes gumiburkolaton

A tervek szerint az udvar felújítása 2022 nyarán folytatódik, új és korszerű játékok telepítésével, amennyiben az iskolának lehetősége nyílik a további munkálatokra. Bízunk benne, hogy mihamarabb elkészülhet a helyszínre álmodott, izgalmas elemekből álló, modern játszótér!

Kapcsolódó szolgáltatások